fredag 30. april 2010

"Titta va ja hitta"!

Under mange centimeter med jord og ugress, gjemte denne 40m lange skifergangen seg i hagen. Den går i en stor bue foran hele fremsiden av huset.
Etter hva gamle bilder kan fortelle, er den fra da huset ble bygget i 1895.

Noen som vet hvordan man unngår at de gror igjen?
Hva skal vi gjøre med fugene som er fulle av matgjord?


16 kommentarer:

Huset i skogen sa...

Morsomt å finne noe slikt, sånne skiferganger er jo så flotte.
Har dessverre ikke noen tips å gi deg, er vel vanskelig at det ikke skal gro igjen når det er matjord imellom steinene.

Kos dere og ha en fin helg:)

Alvedugg sa...

Helt fantastisk å finne noe slikt da! Ugress dør om du vanner med saltvann. Bare bland ut vanlig salt og vann mellom steinene.

Blått til lyst sa...

Så artig! Og så fin den hagegangen var :)
Vi opplevde omtrent det samme for en del år siden. Min sønn, som da var 5, fikk lov å grave litt, og vips hakket han løs på heller som hadde vært glemt i mange år.
Inngangspartiet ble mye mer praktisk, og min svigerfar, som nærmet seg 90, ble tåreglad. Han hadde lagt hellene, men helt glemt dem.
Våre heller var store og tunge, så vi ga opp å flytte dem for å legge sand under og mellom dem. Vi gravde derfor vekk jorda mellom hellene med en liten spade/gammel kniv,(et fryktelig arbeid...) og fylte på med sand/helt fin grus. Pass på at dere velger knust masse. Om det er sjøsand med runde korn, tror jeg sanden aldri vil sette seg mellom hellene.
Lykke til med bevaring av et koselig kulturminne!
Klem fra Liv

Ninas Interiør sa...

Så moro å finne en sånn skifergang!
Ikke alle som har det i hagen sin. Takk for koselig kommentar hos meg!:)

Ha en fin helg! Hilsen Nina

Ninas Interiør sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

Så morsomt å finne slikt. Ser du alt har fått gode råd om fjerning av jord og slikt så jeg ønsker deg bare lykke til med arbeidet. Ha en fin kveld.
Britt Eva

My home is my Castle sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
My home is my Castle sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

Oj, så flott det ble! Hva med å spyle de med n kraftig høytrykk spyler og legge sand i mellom?

Anonym sa...

Salt bør du ikke bruke. Det vil ødelegge plena ved siden av. Bruk heller roundup jevnlig dersom du MÅ bruke gift.

Leena sa...

Hei og gratulerer! Jeg bor i et hus fra 1930, og fant ut at et stort område utenfor inngangspartiet var skiferbelagt. Et nydelig stykke arbeide som lå totalt skjult under gresset. Det er nok slik at det kommer til å vokse igjen hvis man ikke vedlikeholder det.
Jeg går over kantene hver vår, og holder de rene der gresset prøver å gro tilbake. Men i fugene er det nesten umulig å holde det helt rent. Jeg er totalt motstander av roundup og andre gifter, og bruker det aldri. Istedet bruker jeg hver vår å vanne med eddikvann, det gjør at jorda blir så sur at ingenting vokser der. Men vær nøye så du ikke skader plenen rundt! I løpet av sommeren kommer der likevel små spirer fra frø som vokser i fugene, da regnet etterhvert tynner ut eddiken. Da heller jeg på med kokende vann, og så er ugresset borte. Har gjort dette i ti år, og fremdeles er skiferen like fin.
Lykke til! :)

Anonym sa...

Heisann=)
Vi har akkurat laget oss en skifer sti selv, men jeg har valgt å la det gro i fugene så kjører jeg bare gressklipperen rett over, så lenge de ikke gror helt igjen så syns jeg det gir et mykt inntrykk med gress mellom=) Men det er vel smak og behag!
Lykke til, artig å finne en hel skifersti da=)

Lisa Marie

Marit sa...

Så morsomt å finne noe sånt! Skikkelig vakker hellegang må man ta vare på.
Vi har gamle runde brostener i bakgården og jeg bruker en sprut med roundup for å holde gresset borte. Har prøvd med saltvann, men hos oss hjelper det ikke, dessverre.
Klem Marit :o)

Unknown sa...

Åhh, så MORO! Hvordan fant dere den`? Bare begynte å grave tilfeldig et sted og simsalabim, der var den? Åhh, skulle ønske jeg også kunne finne noe spennende i hagen vår, huset er jo fra 1880 og har visstnok vært en husmannsplass. Kanskje det er DET jeg skal bruke sommeren på! ;D Grave opp hele hagen, på skattejakt!:)

Ha en strålende søndag!
klem

Anonym sa...

Det var en skatt du fant. Tenk om jeg har det samme? Men jeg kan jo ikke grave overalt. Tror jeg ville gått over med gressklipper. Når det ligger så dypt går det sikkert helt fint. Ellers så finnes noe gress om er mindre og tynnere, som min mor har mellom skifferheller. Tror det kalles kattegress. Det kan du så der, imellom om du luker først. Lykke til.

Anonym sa...

du kan plante kryptimian.. den skal riktignok klippes men det er utrolig flott og du slipper ugress:)

Hilsen Berit