tirsdag 16. juni 2009

Strøm er ikke bare strøm... StikkontakterFørst og fremst må jeg si at i dette innlegget er jeg ikke objektiv... Jeg jobber hos et elektrikerfirma og har de senere årene tilegnet meg mange nyttige (og helt unyttige...) tips til hva man bør huske på når man bygger på, pusser opp, eller bygger nytt.
For de fleste (spesielt oss damer...) er det elektriske anlegget kun et nødvendig onde.
Til en viss grad er det jo det, i og med at det er forskrifter og regler som må følges, i tillegg til at mye av det elektriske anlegget faktisk er ganske kostbart.
Men.. når det først er slik at man må ha et elektrisk anlegg, er det jo lurt å passe på å få det beste ut av det - det er mye rimeligere og du kan få mange flere smarte løsninger ved å tenke gjennom saker og ting på forhånd, derfor setter jeg opp noen tips til dere:
  • Stikkontakter: Lavtbyggende, innfelt eller utenpåliggende.

Foto: Elko

De tre mest vanlige typene av stikkontakter er:
  • Utenpåliggende: Den utenpåliggende sier seg jo litt selv, det er den typen som brukes når ledningen må ligge åpent på veggen, eller når det ikke finnes rom for "veggboks" bak. Denne bygger ca 4,5cm ut fra veggen, og man behøver ikke å lage hull i veggen for å montere den.

  • Standard innfelt: Dette er den på bildet ovenfor(elko), og den som som regel alltid tilbys i elektriske anlegg dersom ikke annet er spesifisert. Denne vil jeg påstå er kun "delvis innfelt" fordi den bygger fortsatt 2,5cm ut fra veggen og ruver derfor mer enn gulvlisten. Denne stikkontakten krever standard enkel veggboks.

  • Lavtbyggende: Lavtbyggende stikk bygger ikke mer enn ca 0,5cm ut fra veggen og holder seg derfor innafor gulvlisten i dybde. Dette er veldig praktisk dersom du er litt usikker på møbleringen og kan risikere å feks få et skap eller en bokhylle foran en stikkontakt som står ubrukt. Det man må huske på dersom man ønsker denne lavtbyggende typen, er at det må monteres noe som heter 1,5 veggboks ("halvannen" på fagspråket). Normalt koster ikke denne typen stikkontakt noe mer enn en standard innfelt, men veggboksen kan det skille noen få kroner på.

  • Venstre: Lavtbyggende elko
    høyre: Lavtbyggende Elko plus (Fås også i sort og sølv og med rammer)

Foto: Elko

1 kommentar:

Husdraumen/Anita sa...

Yey! Endelig noen som også har sett stor forskjell på ulike stikkontakter. Noe annet en flate stikkontakter blir ikke aktuelt i huset vårt. Eller som jeg nå har lært av deg at de heter: lavtbyggende!

Smil fra Anita