fredag 28. august 2009

Lyspærene som forsvinner...



Det har vært mye fokus de siste dagene på hva som vil skje når de tradisjonelle glødepærene forsvinner.
Dette er spesielt interessant for oss som er litt over middels opptatt av belysning, spesielt hva som skal erstatte de typiske pærene med E14 sokkel som brukes i de fleste ”vanlige” lysekronene.
Jeg har vært i kontakt med både Osram og Philips i dag for å få en helt konkret fremdriftsplan på erstatningsprodukter, men dessverre føler jeg at de ikke har ”funnet opp” noen gode erstatninger ennå. (Heldigvis har de 3 år på seg… ) De foreslo en ”mignon” av typen nedenfor, og da ble jeg helt oppgitt!!!



Ser du for deg lysekronen nedenfor med pæren ovenfor? Neppe!!


Foto: Dahle Krystall

Helt slutt i 2012
Utfasingen av de velkjente lyspærene vil skje gradvis de neste 3 årene. Først stanser importen av de matte glødelampene, som utgjør mesteparten av det norske markedet.
Klare pærer på over 80 watt blir forbudt å produsere og importere fra 1. September 2009. Butikker og grossister kan likevel fortsette salget inntil lagrene er tømt. Neste år står 75W for tur - deretter går det slag i slag inntil også de svakeste klare utgavene forsvinner i 2012.
Da blir det totalforbud i Europa mot produksjon og import av alle tradisjonelle glødepærer.
Det er spesielt tre ting du bør merke deg når du går over til de nye lavenergi pærene:

  • Prisen på nye pærer blir mye høyere enn du er vant til. Med lavere strømforbruk og lengre levetid, vil du likevel spare penger etter hvert.
  • Noen av de nye pærene kan ikke dimme lyset. Vil du dimme, må du passe på at du kjøper riktig pære.
  • Lyset kan i noen tilfeller bli litt annerledes enn du er vant til. Med de beste pærene vil du knapt merke forskjell, mens andre kan gi et ganske hardt og blått lys.
Heldigvis finnes det også flotte lysekroner med halogen pærer. (Spesialist på disse er http://www.nordesign.no/) Se flere innlegg under emnet ”belysning”, alle mine lysekroner er halogen.


Foto: Nordesign, modell Ajaccio & Curl

Holder dere løpende oppdatert, ha en strålende helg!

8 kommentarer:

A Seaside House sa...

Ønsker deg en riktig god helg:)

Tee of Vinnord Cottage sa...

Nå merker jeg at jeg fikk angst!!! kjøpe inn MASSE kanskje?!??
Jeg brukte mnd bare på å finne pærer til min lyskrone... fordi jeg er så kresen som fyyy...

huffameg!!!

Rådyrveien sa...

Hehe! Ser for meg lysekrona hjemme med "tradisjonell" sparepære! Blir nok lekkert det!! Hoho!
Forøvrig er jo hele forbudet helt dustete hva angår oss her i nordeuropa. Det sies at de gamle pærene varmer mer enn de lyser. Hva så? Hvis vi må bruke pærer som avgir mindre varme så må vi jo bare fyre mer. Og hva er det veldig mange bruker da? Jo, strøm!! Forstå det den som vil...
Ha en fin helg!

Missfryd sa...

Takk for et meget informativt innlegg. Vi får bare håpe at innen det er slutt med de gamle gjødepærene så har de funnet opp noe nytt som holder mål.
En riktig god helg til deg:-)
ps: det er konkurranse hos meg hvis du vil titte inn:-)

Fru Luna sa...

Jeg har hamstret lyspærer til lysekronene mine i dag... Utrulig skummelt at de ikke har funnet et erstatningsprodukt ennå! Ja det skal se bra fint ut med de "typiske" sparepærene i lysekronene våres :P

Anonym sa...

Hmmm, har også tenkt på om jeg må hamstre lyspærer - det finnes jo ikke noe godt alternativ...
Uansett- ha en fin helg, håper du ikke regner bort;-)
Klem Hege.

Brocante sa...

Jeg er overbevist om at det kommer til å komme gode alternativer etterhvert som etterspørselen øker. Det skjer med alt annet så hvorfor ikke også med lyspærer? Ellers var dette et meget godt og informativt innlegg.

Marit sa...

Er glad for at det er flere av dere som "forsker" på dette problemet :o) Alle med lysekroner ser for seg hvite lange rør stikkende ut av lysmansjetten. Skrekk og gru! http://glassveranda.blogspot.com/ har lagt ut el del om problemet og ser ut som hun har funnet en løsning!