mandag 6. juli 2009

Varmepumpe - vakkert er det ikke...

"Varmepumpe" er et vidt begrep, de 3 mest vanlige typene i Norge er:

  • Luft - Vann
  • Vann - Vann (eller væske - vann som det også kalles.
  • Luft - Luft


Luft-vann: Denne skal for eksempel erstatte en fyrkjele i et sentralfyr anlegg, eller produsere varmen til et nytt vannbårent anlegg. Utedelen bruker luft fra omgivelsene akkurat som en luft-luft utedel, men denne blir da koblet til sentralfyren eller det vannbårne systemet via en kolbe som varmer opp vannet før det sendes rundt i systemet. (I praksis bare en annen type fyrkjele som et alternativ til feks olje/pellets/flis etc)

Væske-vann: Kan jeg ikke en dritt om - spør rørleggeren din :-)

Luft-luft: Det er her jeg kan bidra...

Utedel sitter montert på feks husvegg, en eller flere innedeler blir montert innvendig i huset eller leiligheten. Utedelen bruker luften i omgivelsene til å produsere varm og kald luft etter behov og årstid. Dette er den enkleste og rimeligste varianten av varmepumpe, og krever ingen radiatorer, vanntilførsel el.l. Den enkleste forklaringen er å se på den som en diger vifteovn som alene kan varme opp enorme arealer (noen kriterier til åpenhet mellom rom/romstørrelse/takhøyde/seriøs montør som vet hvor den skal plasseres osv er riktignok til stede..) Bare som et eksempel kan jeg nevne at pumpene jeg selv har installert bruker ca 30% av stømmen som de gir tilbake i form av varme effekt om vinteren.

Fler bilder og en rasjonell(!) forklaring på hvorfor jeg valgte å henge dette monsteret på veggen hjemme hos meg - og på hytta.. kommer i morra.

Les gjerne mer på: http://www.elektrikertjenesten.no/ eller http://www.ecoconsult.no/

PS - topp 5 viktigste kriterier når du skal kjøpe luft-luft varmepumpe:
  • Kjøp ALLTID et kurant merke som du vet vil bestå når du en dag trenger en reservedel
  • Handle hos en seriøs leverandør som også passer på at service følges på pumpen din (viktig for at garanti skal gjelde, og for å sjekke årlig at det er riktig trykk i rør)
  • Kjøp pumpe som er effektiv ned til -20 grader (de billigste er kun effektive ned til -10, men sannheten er at de når "nullpunktet" på strømforbruk allerede ved noen få kuldegrader, og vil ikke spare deg for veldig mye penger på strømregningen.
  • Kjøp ALDRI en såkalt selvmonteringspumpe - disse er ikke effektive nok i forhold til strømforbruk
  • Sørg for at du har fått med strømtilkobling og evt jordfeilbryter i monterings tilbudet - mange montører "glemmer" å opplyse om at strømtilkoblingen bør utføres av elektriker, og at det er påkrevet med jordfeilbryter på en varmepumpekurs. En kuldemontør vil sette på en kabel og et støpsel, mens en elektriker har lov til å koble strømmen skjult - er jo ikke noe vits å gjøre det styggere enn det allerede er.

6 kommentarer:

mali-mo sa...

Takk for tipsene! Det jeg ikke forstår er hvorfor ikk enoen klarer å designe en varmepumpe-innerdel som ser fin ut. Eller i det minste grei nok ;) Burde være en garantert salgssuksess?

Hos Camilla sa...

Helt enig, definitivt et stort upløyd marked dersom noen gidder ;-)
Det nærmeste "design" man kommer, er LG sin innedel som er formet mer som et maleri, men det bygger fortsatt for mye ut fra veggen for å få plass til rørene, så det ser egentlig bare enda dummere ut! (Min mening altså..) Dessuten er de mye mindre effektive.
Mange kompromisser ved å montere gulvmodellen isteden, for eksempel under et vindu, men de er også mindre effektive og dyrere enn veggpumper med samme strømforbruk.. Ikke til å bli klok på.

ralfefarfars paradis sa...

Vi har to her, og vakre er de ikke, de skal kasses inn- og da blir det vel litt penere. Har den ene over bokhyllene, og da vises den ikke så godt, den andre er ute i gangen, ikke så veldig vakkert med disse plastrørene i yttergangen, men, men- vi merker stor forskjell- selv om vi må fyre i tillegg.
Har sett at det skal finnes pumper som se ut som et kunstverk på veggen, det hadde vært noe;)

Anonym sa...

Takk for fine råd/tips:-)
Vi valgte å ikke sette inn en varmepumpe luft til luft ifjor - klarer ikke å ha den digre kladden midt i stua!!
Venter på bedre produkt og en kald vinter...!
Ha en fin kveld, klem Hege.

Margrethes hus og hage sa...

Hei! fant deg på NIB, og legger igjen et lite spor :)

varmepumper er ikke så vakre, men de er veldig praktiske :) Vi har en som er forholdsvis fin, synes jeg (alt er jo relativt...) den er i sølv, og den smaleste på markedet. Panasonic. Vi har også plassert den litt skjult under kjøkkenvinduet, og den sjenerer ikke i det hele tatt.

Utedelen skal vi få bygget inn. Det blir så bra så :)

Hilsen Margrethe

Trultemor sa...

Kommentar til Brabo: Varmepumper skal monteres lavt for å være mest effektive. Men vi monterte høyt, jeg vil ikke ofre noe veggplass nede.

Vi har hatt varmepumpe i ca 10år. Og da ble det mer behagelige høst og vintre...for da kunne plutselig dørene stå oppe, vi slapp gå ut i en kald gang f.ex.
Jevn termperatur, men virker noe uttørrende på blomster, så de bør ikke stå i "nedslagsfeltet"
Om sommeren er det deilig å kunne sette på moderat kjøling når det er 30 grader ute!
Vi fyrer itillegg på vinteren, rettogslett fordi vedvarmen også liksom varmer sjela;)
Lykke til med varmepumpe!

trultemor