søndag 5. juli 2009

Tenk om noen kunne finne opp trådløse lamper..

Den nedfelte "kassen" i kjøkkentaket vårt, ble ene og alene bygget for å skjule spagettifesten det blir av ledninger og trafoer. Se forklaring på hvordan du enkelt kan gjøre det samme hos deg.I kassen på bildet ovenfor, har vi 8 lampepunkter (inkludert 4 downlights og 3 trafoer). Det er kun en ledning synlig fra toppen av kjøkkenskapet og inn i kassen. For å slippe å trekke åpen ledning til bryterne, spanderte vi på oss trådløs dimmer fra elko (elko wireless) med 4 soner.
Det finnes også trådløse muligheter for deg som vil være mer trofast mot stilen på bryterne, feks i baklitt eller porselen, jeg har kun erfaring med "Moeller" sitt system, og det fungerer bra sammen med gammeldagse brytere fra for eksempel Molo AS eller Gysinge.

Fordi jeg ønsket meg en downlight i hvert hjørne av kassen min , måtte den bygge så mye som 10-12cm ned, men skal man ikke ha denne typen innfelte spotter holder det i massevis med en såkalt "elektriker-lekt", som bygger ca 3 cm.

Eksempel:
Du har et rom på 4x5m med gammel panel i taket og har ikke lyst til å fòre ned og skifte alle taklister (smart i rom hvor innredning el.l går til tak og gjør det umulig å fòre ned:
  • Lag deg en ramme med lekter utenpå taket på feks 2x2,5m (her er det bare å bruke fantasien, den trenger jo slett ikke være rektangulær)
  • Planlegg hvor lampene skal henge og legg opp rør for ledninger med "tut" ut der lampen skal monteres.
  • Deretter lektes det inni rammen for å få spikerslag til panel eller gips. Det forenkler arbeidet mye ved å legge rørene først og kappe til spikerslag lektene rundt rørene etterpå.
  • Taket tettes med gips eller panel - det er kult å bruke samme panel som i det eksisterende taket, men å legge det motsatt vei.
  • Belist rundt kanten på rammen slik at det blir tett og pent mot det eksisterende taket. PS, det er kommet fleksible lister på markedet dersom du vil lage kassen din oval eller rund. Se innlegg under "rosetter og stukkatur for mer info" om leverandører.
  • Fuge og male
  • Det er ikke forbudt å bruke rosetter i panelte tak!
  • Til slutt legger elektrikeren en tilførsel inn i kassen, og evt til dimmebryter på veggen.
  • PS! Det finnes trafoer som passer selvom det er kun 3cm avstand til taket, men ikke alle elektrikere vet det.. Elko har en som heter elko Handy som er helt genial.

4 kommentarer:

ralfefarfars paradis sa...

Så spennende, vet ikke om jeg skjønte det helt riktig, men ideen er at man lager en boks utenpå taket og gjemmer alt der, slik at det blir rent og pent ellers. Artig at du skriver at det ikke er forbudt med rosetter i tak med panel, jeg satt og tenkte det motsatte;)
Ha en fin dag;)

Hos Camilla sa...

Helt riktig, alt blir lagt utenpå slik at det også kan fjernes uten å røple eksisterende tak. Dersom du har en bryter og en tilførsel til et lampepunkt, har du et glimrende utgangspunkt :-) Legg merke til den store profilerte lista jeg har rundt kassen min, den er jo dekorativ i seg selv og er med på å forsterke den romantiske og herskapelige stilen.
Åneida, det er slett ikke forbudt med rosetter i paneltak, men det forutsetter jo at alt er malt og fuget slik at det ikke fremstår "masete".

Mette sa...

Hei! Så flott hus dere har! Og for en innsats dere har lagt i arbeidet med restaureringen...
Her var det forøvrig mange gode tips for andre som holder på med oppussing/restauring (om man kan kalle det det når det gjelder et hus fra '52?!) Særlig lamper er interessant, sliter med lamper til bad, taklamper til barnerom og kjøkkenet...;0)
Elsker kjøkkenet! Klassisk, lett å forandre stil etter humør og årstid:0)
Gleder meg til mer!

Himmel & Hav sa...

Sukk, ble helt foelsket i det huset... Nydelig, men jeg skjønner at det ligger myyyye arbeid bak ja:) Fantastisk fine lamper du har forresten...