torsdag 11. juni 2009

Villa Solbraa - Solbraa med dammenJeg vet ikke hvor jeg skal begynne, får ta det fra starten da...

"Villa Solbraa", eller "Solbraa med dammen" som eiendommen opprinnelig het, ble tegnet av arkitekt W.C Suhrke og oppført av Auditør H. P. E. Johannessen i 1895. Huset er en blanding av Enkel dragestil og sveitserstil. Eiendommen ble besluttet verneverdig av Halden kommune i 1984. Den nåværende tomten (etter flere fraskillelser - opprinnelig fra "Ous godset" i Berg kommune) er på ca 3 mål, og består i all hovedsak av gårdsplass og en gammel eplehage.

Da jeg endelig fikk kjøpe eiendommen i 2001, var forfallet kommet så langt at det vokste trær inn på to steder og store deler av skifertaket hadde rast sammen. Ting måtte skje fort for at resten skulle kunne reddes, derfor har jeg dessverre ikke mye bilder fra den helt første tiden. I denne perioden leste jeg boken "Gamle trehus", og holdt motet oppe ved å surfe mye på "Sprossa" - andre hadde fått til verre ting før meg... :-)

Innvendig hadde huset gjennomgått flere mindre vellykkede "oppussinger" fra 60' tallet og frem til 2001, og var nesten helt ødelagt. Vi har klart å redde: En kakkelovn (dog med fyringsforbud), parkett i 3 stuer, stukkatur i 2 stuer, den doble inngangsdøra.

Det har nå gått 8 år, og det nærmer seg med stormskritt at huset er ferdig.. Det er fortsatt mye detaljer igjen, men helheten begynner å ta form. Det er kostbart å restaurere gamle verneverdige hus fordi alt det utvendige av panel, listverk, vinduer osv må erstattes med eksakte kopier. For å få råd til vår restaurering, valgte vi å sette istand 2 midlertidige leiligheter i en del av huset som vi har leid ut.

Når vi skulle igang med hovedleiligheten som vi bor i selv, tok vi kontakt med en arkitekt for å få den beste planløsningen - bad og kjøkken var i så dårlig forfatning at disse rommene måtte rives uansett. Leiligheten kan nå sees på som delt i to, den originale delen med stuene, og den "nye" delen som nå er blitt en praktisk og moderne soveromsfløy.

Huset er jo bygget på den tiden hvor kjøkkenet helst ikke skulle synes for herskapet, mens i dag er jo kjøkkenet husets hjerte - derfor flyttet vi kjøkkenet til det flotteste rommet i huset, en stue med tilhørende glassveranda. Huset har full kjeller, så derfor har det ikke vært vanskelig å flytte på kjøkken og bad fordi alle vann og avløp kan enkelt flyttes og legges i kjellertaket.

Stil: Jeg er ingen nostalgisk stilfanatiker - huset mitt er ikke et museum, det skal fungere for en småbarnsfamilie i hverdagen i mange år fremover. Derfor har innredning, materialvalg osv blitt deretter. Vi kunne helt sikkert ha vært mer trofaste mot stilen...

WC. Suhrke snur seg nok i graven over enkelte av våre "moderne" løsninger, men herregud - det skal fungere for oss i 2009 - ikke har vi tjenestepike heller :-)
2 kommentarer:

My home is my Castle sa...

Hei og velkommen til blogglandia :)
For et nydelig hus du har !!! Skikkelig flott er det.. Og ferieparadiset ditt.. Vakkert...
Såå heldig du er som har sånne plasse å boltre deg på :)
Kjøkkenet over er bare lekkert det og :)
Flott blogg du har. Her kommer jeg tilbake :)

Ha en fin dag
Klem,Kari

JK sa...

Hei!! Jeg har sittet å bladd gjennom bloggen din en stund nå, og må si dere har fått dere en flott hus!! Jeg synes det er heelt vidundelig!!!
Legger deg til min blogg jeg :)
Ha en fin helg!

Hilsen Jenny :)